Helyben maradás

2021.02.10

A videó ugyan szép időben készült, most mégis aktuálisnak tartom elővenni.
A Helyben maradás tökéletes feladat lehet ilyenkor, amikor egész nap esik az eső és a lakásba szorulunk kutyánkkal. Ilyenkor lehet olyan feladatokhoz nyúlni, amiknél talán a többinél is fontosabb, hogy a stabil alapokat otthon, ingerszegény környezetben kezdd el tanítani!

Az, hogy kutyusunknak megtanítsuk a STABIL helyben maradást, sok időt és rengeteg gyakorlást igényel! Kedvenceink számára nehezített feladat, hiszen amíg várakozniuk kell, rengeteg olyan inger éri őket, amikre mi nem is figyelünk.
A mozgásunkon túl bármilyen illat, hanghatás érheti őket, amit kíváncsiságukból fakadóan valószínűleg szeretnének megnézni. Számukra ez nem természetes feladat, ezért különösen türelmesnek kell lennünk.
Bizonytalan kutyáknál nehezítheti az is, hogy amíg azt látja, hogy a biztonságot nyújtó gazdi távolodik, szeretne utána menni.

Mindezek ellenére az, hogy ezt a feladatot megtanítsuk, elkerülhetetlen, hiszen így fogunk tudni jól szocializált kutyusunkkal biztonságosan, kényelmesen, minden körülmények között társaságba, sétáló utcára, parkba menni és sok esetben akár az életveszélyes helyzeteket is el fogjuk tudni kerülni!

Ennél a feladatnál talán halmozottan fontos, hogy tartsuk be a fokozatosságot és a következetességet a tanítás során! Ahhoz, hogy ezt teljesen stabilan, minden körülmények között elvárhasd kedvencedtől, nagyon apró lépésenként kell felépíteni!

Hogy pontosan meg tudd tanítani és Te is lásd, hogy milyen lépéseket, fokozatokat kell beépíteni a tanításba, hogyan segítsd kedvencedet, javaslom, hogy keress egy olyan trénert vagy kutyaiskolát a lakóhelyed közelében, aki szimpatikus, szakmailag is megfelelő segítséget tud nyújtani és akivel szívesen dolgozol együtt!

Tanuljunk együtt!
Jó gyakorlást kívánok!