Történetem

KUTYÁIM IS CSALÁDTAGOK

Most elmesélem Neked, hogyan indultam el a kutyázás világában és milyen az életem Bütyökkel, Daisyvel, Alinnel és Emilyvel. :)


Kutyakiképzés Paks
Kutyakiképzés Paks

Tóthné Hesz Andrea vagyok, Habilitációs kutyakiképző, Kutyatréner, Hoopers instruktor és terápiás kutya felvezető.
Tolna megye szívében, Pakson élek, a Duna és a csodálatos ürgemező mellett, melyek a tökéletes helyek a kirándulásokra és a szabadság átélésére. Amióta az eszemet tudom, arra vágytam, hogy kutyák vegyenek körül. Gyermekkorom óta volt otthon kutyánk, akikkel sokat játszottam és akiket sétáltattunk szüleimmel vagy éppen kutyaiskolába kísérhettem el őket.

Az első saját döntésem, választásom 2010-ben egy szálkásszőrű tacskóra esett, ő Bütyök. Nála már az elsődleges szocializációs időszakban látszott, hogy kissé antiszociális és igazi ösztönerős állat, de szerelem volt első látásra, így hazavittem. Sok gond szakadt egyből a nyakamba a szökései és vehemenciája miatt, de azt gondolom, hogy ekkor indultam el azon az úton, ahol most járok, és ezt neki köszönhetem. Egy oktatóm szavaival élve "Nem azt a kutyát kapjuk, amelyiket akarjuk, hanem azt, amelyikre szükségünk van."

Ekkor kezdtem el tudatosabban beleásni magam a képzések és a kutyapszichológia világába, amely tudásomat azóta folyamatosan bővítem, látásmódomat igyekszem folyamatosan tágítani. Megtanultam JÓL szeretni a kutyámat, egyensúlyt teremtve a szabályok és a szeretgetés között.

2013-ban, a következő kutyám kiválasztásánál már sokkal tudatosabban keresgéltem. Tudtam, hogy temperamentumra, energiaszintre hozzám hasonlónak kell lennie, akivel könnyebben tudok majd kiváló kapcsolatot kialakítani. Így került a családomba Daisy, a basset hound. Hatalmas füleivel és bájos természetével az első pillanatban elvarázsolt. Ahogy hozzám került, tudtam, hogy különleges, hiszem Bütyök az első pillanatban elfogadta, és úgy játszott vele, mintha mindig is együtt éltek volna.

Tudtam, hogy küldetése van és együtt nagyot tudunk még alkotni. Még ebben az évben, 2013-ban felkerestem a Csigabiga Alapítványt, mert szerettem volna, ha terápiás kutya válhatna belőle. Ekkor kezdődött a munka java: hosszú hónapok, rengeteg tréning, továbbképzések és szemináriumok, amiknek minden pillanatát élveztem. 2014-ben sikeres kétfordulós vizsgánk után megkaptuk az igazolványunkat és indulhattunk az intézetekbe Pakson és Tolna megye egyéb településein dolgozni.

2015-ben, már tudatosan kiválasztott párosításból, kölyöktesztelve, a tenyésztőjével együtt kimondottan terápiás munkára választottuk ki következő családtagomat, Golden Von Schwarcz Fabiolat, azaz Alinet, a golden retrievert. Schwarcz Beáta tenyésztői tapasztalatával, segítségével könnyen megtaláltuk az alomból a számomra legideálisabb kölyköt. Minden hozzá fűzött reményünket felülmúlva fantasztikus társ vált belőle is, akivel szintén teljesítettük a terápiás kutyák számára előírt feltételeket. Kissé eminens, aki minden kívánságomat igyekszik legjobb tudása szerint megoldani. Minden kalandban, feladatban, tréningben, munkában teljes értékű társam, akivel kölcsönösen tudjuk, hogy számíthatunk egymásra.

2020-ban érkezett családunkba a legifjabb tagunk, Bonett Bride Quinn Harley, Emily.
Tenyésztőjével, Süli Krisztinával régóta kiváló kapcsolatot ápolunk, rengeteg segítséget kaptam eddig is tőle, így nem volt kérdés, hogy új jövevényt az ő fantasztikus kutyáinak utódai közül választunk.
A kölykök folyamatos látogatása mellett 7 hetesen elvégeztünk rajtuk egy segítő kutyák kiválasztására való tesztet, mely igazolta amiben bíztunk: aki a legjobban szívemhez nőtt, olyan eredményt mutatott, hogy nem volt kérdés, Ő a kiválasztottunk!
Képzéséről, mindennapjainkról szintén sok posztot olvashattok a jövőben.

Igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy tanulhassak, ismereteimet bővíthessem, új dolgokat építhessek be képzési módszerembe. Kiváló oktatóim, segítőim, előadóim révén a munka iránti szeretetem folyamatos újításokra sarkall. Jártam többek között kutyakommunikációs, etológiai, állategészségügyi, képzési módszereket bemutató szemináriumokon, klikker szemináriumon, elsajátíthattam a Do As I Do képzési módszer alapjait, megismerkedhettem a Hoopers sportág előnyeivel, és még jópár olyan hasznos előadáson, ahol új és hasznos információra tettem szert.

2013 óta tartó terápiás munkámat kiegészítve Kutyatréneri, OKJ Habilitációs  kutyakiképző és Hoopers instruktori végzettségeket is szereztem, hogy a gazdikat még több tudással és tapasztalattal tudjam segíteni, támogatni trénerként.