Hogyan válasszunk kölyökkutyát? 1.rész

2020.07.30

Fontos, hogy ha kutyaválasztás előtt állunk, mérlegeljünk, osszunk-szorozzunk, vizsgáljuk meg reálisan életvitelünket és anyagi helyzetünket.

Az első és legfontosabb a helyes fajta megválasztása.

Életmódunkhoz illő fajtát válasszunk, hiszen náluk nem működik a "majd a kutya igazodik hozzám" eset. Szükségük van a fajtára jellemző ösztönök kiélésére, ha ezt nem tudjuk biztosítani neki, sokkal nehezebb dolgunk lesz a harmonikus kapcsolat kialakítása során. Tehát alaposan járjunk utána, hogy leendő kedvencünknek mire lesz szüksége a mindennapokban és mik a mi céljaink vele. Kanapén feküdni a gazdival? A házunkat és családunkat őrizni? Kilométereket sétálni naponta? Vagy akár vadat űzni? A nyomát követni? Legyünk őszinték magunkhoz, mérlegeljük, hogy a mi életmódunkhoz mi illene.

Ha ezzel a ponttal megvagyunk, keressünk fórumokat, gazdákat és a legfontosabb: vegyük fel a kapcsolatot az adott fajta tenyésztőivel. Beszélgessünk velük, mondjuk el az igényeinket, kérdezzünk a fajtáról, a saját kutyáiról, ismerkedjünk meg minél többel, ha egy mód van rá. Kérdezzünk rá a saját kutyái eredményeire, mind egészségügyi szűrések, mind kiállítás és munka terén. Tájékoztatást kérhetünk már arról is, hogy milyen feltételekkel, szerződéssel gazdisodhatnak a nála született kiskutyák (ez egy felelős tenyésztőnél sem opcionális, mint ahogy a törzskönyv kiállítása sem, hanem alap! Tehát felejtsük el azt a tévhitet, hogy "nem kértük a törzskönyvet, de a szülőknek van"!).

Ha őszintén elmondod a kiválasztott tenyésztőnek azt, hogy mi a te napi rutinod, mik a céljaid a kölyökkel, segíteni fog abban, hogy a hozzád leginkább passzoló kölyköt találjátok meg az adott alomból. Ez a pont talán a legfontosabb, hiszen újdonsült gazdiként már könnyebb helyzetben leszel, ha egy tudatos választás eredményeként kutyusoddal hasonló temperamentummal rendelkeztek.

Az, hogy a szülők, azok felmenőinek törzskönyvét a tenyésztő előről hátra tudja, szintén alap. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan tisztában legyen az esetleges rokoni viszonyokkal, hiszen ha túl közel állnak egymáshoz az adott tenyésztésbe vont egyedek, nagyobb százalékban egyezik a génállományuk, sokkal nagyobb eséllyel jönnek elő negatív tulajdonságok, betegségek a kölyköknél.

Ha ezek után még mindig az adott fajta mellett tetted le a voksodat, és a számodra legszimpatikusabb tenyésztőt is megtaláltad, nincs más hátra, mint tartsad a kapcsolatot Vele és várj izgatottan, hogy milyen párosítást álmodott meg. Egy felelős tenyésztő rengeteg szempontot figyelembe véve például nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy milyen egészségi állapotú, temperamentumú, csontozatú, képességű kutyákat párosít, szigorúan véve minden nemű rokoni kapcsolat kizárását! Az ehhez szükséges vizsgálatoknak, szűréseknek az ára nagyon magas, ezért az ilyen tenyésztőtől vásárolt kölyöknek igen borsos ára van, de ennek pontosan ez az oka, hogy a tudatos párválasztással nagy eséllyel igyekeznek kiszűrni a fajtára jellemző betegségeket, idegrendszeri problémákat, amik a későbbiekben rónak hatalmas megterhelést családodra mind anyagilag, mind lelkileg.

Egy felelős tenyésztőtől minden kérdésedre választ fogsz kapni új családtagoddal kapcsolatban. Rengeteg olyan információval fog ellátni, amivel sokszor szembesülök, hogy a gazdikban kérdésként merül fel. Etetéssel, oltási protokollal, viselkedéssel, tanítással kapcsolatban nem fog magadra hagyni, sőt! Legtöbbjüknél elvárás, hogy után tudják követni a náluk született kölykök sorsát, és minden segítséget meg fognak adni ahhoz, hogy a lehető legharmonikusabb kapcsolatot tudd kialakítani kedvenceddel.

Ha a négylábú álompár is egymásra talált, máris kezdhetünk izgulni, hogy a vemhesség alatt minden rendben legyen és születéstől számított nyolcadik héten az új családtag otthonunkba költözhessen!

A kölyökkutyák első nyolc hetéről, a tenyésztő felelősségéről ez idő alatt következő írásban tudhattok meg többet! :)

🐾 Fotón Golden Von Schwarcz Fabiola 'Aline'