Ingerkörnyezet fokozatos növelése kutyánk tanításánál

2020.06.09

Minden feladatot nyugodt, ingerszegény környezetben tanítsunk kutyusunknak.

Ha otthon már nagyon jól megy és vezényszót is kötöttünk hozzá, akkor kezdhetjük növelni az ingerkörnyezetet. Az udvarunk, otthonunk után próbáljuk meg az utcán kérni tőle a feladatot, kis forgalom mellett, majd egyre nagyobb hatásoknak tegyük ki. Csak ezután lesz eredményes az, hogy a kutyapajtások mellett is elvárjuk a kért utasítás teljesítését.

Tartsuk be ezeket a fokozatokat és minden magasabb inger növelésével kezdjük el a feladatot újraalapozni; ne vegyük egyértelműnek, hogy amit otthon szépen megcsinál, kint egy futtatóban is ugyanolyan lelkesen hajtja végre, ERRE MEG KELL TANÍTANUNK!

Ez a tanítási folyamat lényegesen gyorsabb lesz, mintha a nulláról kezdenénk új feladatot tanítani, de a jelentősége talán sokkal nagyobb!

Minden inger növelésével a motiváció is legyen erősebb; ha otthonra elég a keksz jutalomfalatnak, a futtatóban ezt cseréld le akár szalámira.

Így az eredmény egy olyan kutyus lesz, aki mindig, mindenhol szívesen fog veled együtt tanulni, gyakorolni és sok helyre el tudod magaddal vinni, hiszen figyelni fog rád és amit megtanítottál neki, azt végre is fogja hajtani.

Terápiás kutyáink képzésénél ezekre a fokozatokra különösen nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen csoportban, hangzavarban, rendezvényeken hangszóró, légvár stb. mellett is szeretnénk, hogy kiegyensúlyozottan és lelkesen dolgozzanak velünk együtt!