Szilveszter kutyával!

2021.12.29

Remélem már minden kutyásnak a könyökén jön ki, de nem lehet eléggé hangsúlyozni az alábbi pár fontos óvintézkedést.

Mivel idén engedélyezett lesz a tüzijáték és egyéb pirotechnikai eszközök használata, nem kizárt, hogy éppen a te szomszédodban durrogtatnak majd vele.
Kiskutyáitok biztonságára most még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, akkor is, ha azt gondolod, hogy a te kutyusod nem fél.

Fontos,hogy a délelőtt folyamán alaposan lemozgasd, kizárólag pórázon! Egy kis pihenő után mentálisan is jó alaposan fáraszd le otthon, délutántól (mégjobb, ha egész nap) pedig mindenképpen legyen zárt helyen, lehetőleg a gazdik mellett.
Ha ismeri/szereti a boxot, bevetheted, ha nem, akkor is biztosíts neki biztonságos zugot, ahova bekuckózhat.
A chip regisztrálását mindenképpen ellenőrizd előre, illetve nyakörv bilétával, a neveddel, telefonszámoddal mindenképpen legyen a kutyuson!
Ha szükséges aromaterápiás termékeket, nyugtatószereket használnotok, ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultálj állatorvosoddal, hogy milyen fajtát, mikortól és milyen adagolásban add!

Én be szoktam sötétíteni függönnyel, hogy a beszűrődő erős és hirtelen felvillanó fények se ingereljék őket. Emellett a tv-t/zenét olyan hangosra állítom, hogy a kinti zajokat elnyomja és igyekszem éjszakára is lekötni a kutyáimat.
Ha nagyon feszültek, nem simogatom, nem babusgatom, hiszen ezzel azt erősítjük benne, hogy ez a lelki állapot a kívánt. Ehelyett igyekszem én is nyugodt és közömbös maradni és játékkal, feladatokkal elterelni a figyelmüket. Ez segíthet abban, hogy a félelem ne csapjon át pánikba, amit már sokkal nehezebb kezelni. Erre többek között kiváló lehet egy kajával tölthető játék, szimatszőnyeg, apró falatok vagy játék elrejtése a lakásban, vagy akár a különböző kutyatársasok (erről korábbi videómat láthatjátok).

Készüljetek fel időben az estére, készítsetek napi tervet, szánjatok plusz időt kedvenceitek felkészítésére is!