Trükktanulás kölyökkel

2021.03.28

Mint tudjátok rólam, nagyon szeretek trükköket tanítani kutyáimnak. Hogy miért, arról korábban már írtam ezen az oldalon.
Természetesen ATD Daisy (Felsőfokú Trükk Kutya) és TDCH Aline (Champion Trükk Kutya) mellett Emilyvel is belekezdtünk a trükk címek gyűjtésébe.

A világhírű Kyra Sundance - többek között a 101 kutyatrükk című bestseller könyv szerzője - által létrehozott programban, az Amerikai Kennel Club által elismert és hitelesített nemzetközi címét szereztük meg Emilyvel is.
Fiatal kora ellenére Trükk ágazatban golden retrieverként Magyarországon elsőként teljesítette a Felsőfokú Mester címet és egy nagyon izgalmas ABC kihívást is teljesítettünk (ebben az ABC minden betűjével be kellett mutatni egy trükköt).🏆

Lelkesedése, lendülete és temperamentuma kiváló társsá teszi, aki minden rezdülésemre figyel, igyekszik következtetéseket levonni, tanulni. Miután megtanultuk azt, hogy koncentráljon, odafigyeljen, az újonnan tanult trükköket már szinte pillanatok alatt megértette. Minden mozdulatsort alaposan megfigyel, igyekszik megérteni és ami a legfontosabb: próbálkozik!🎉

❌ A trükkök tanítása során nincs büntetés, nincs tiltás, ellenben nagyon sok bíztatás és jutalom várja, így mer önállóan próbálkozni, gondolkodni és igyekszik kitalálni mit is szeretnék kérni tőle.

A lista még nem teljes, rengeteg feladat vár ránk közösen, de csak fokozatosan, lépésenként felépítve haladunk.

Még nagyon fiatal, az agya, mint a szivacs, mégis vigyázni kell rá ebben a korban, hogy ne terheljük túl sem mentálisan, sem fizikailag, hogy a sérüléseket és későbbi kiégést elkerüljük.

🐾 Nehezebb feladatok között próbáljunk könnyebbeket is beiktatni a gyakorlásba, esetleg olyanokat, amiket már jól ismer és egyértelműnek vesszük, hogy tudja.

🐾 Lépjünk időnként vissza, jutalmazzuk a legalapvetőbb dolgokért is, pl.ültetésért. Ezzel meg tudjuk tartani a lelkesedését, örülni fog a könnyen jött falatnak és kiszámíthatatlanok leszünk számára, ezzel arra sarkallva, hogy jobban jár, ha mindig figyel ránk, hiszen bármikor jöhet a jutalom, a legváratlanabb helyzetekben is!

🐾 Vannak feladatok, melyek kerülendők és olyanok is, amik segítik megalapozni a későbbi tanulást! Az, hogy mit tanítunk meg neki ebben a korban csak a fantáziánkon, kreativitásunkon múlik!

Íme néhány példa a videóban! Jó gyakorlást kívánok! 😊